Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


Bismil Team Groub
 
AnasayfaAramaLatest imagesKayıt OlGiriş yap

 

 Turbo Pascal Dersleri ve Örnekleri

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
dynamic
Co Admin
Co Admin
dynamic


Mesaj Sayısı : 220
Kayıt tarihi : 25/09/08
Yaş : 34

Turbo Pascal Dersleri ve Örnekleri Empty
MesajKonu: Turbo Pascal Dersleri ve Örnekleri   Turbo Pascal Dersleri ve Örnekleri Icon_minitimeSalı Ekim 21, 2008 5:52 am

Turbo Pascal
Turbo Pascal Nedir: Pascal, Basic ve C gibi yüksek seviyeli programlama dilleri ailesindendir. Pascal'ın geliştirilmesi ve daha kullanışlı bir hale getirilmesi sonucunda Turbo Pascal ortaya çıkmıştır. Turbo Pascal dili okullarada en çok öğretilen ve programlamayı öğrenmeye başlamak için en çok tercih edilen dildir. Turbo Pascal dilinin bu kadar çok kullanılmasının en büyük nedeni kolay ve cabuk anlaşılabilir bir dil olmasıdır.
Turbo Pascal'ı Nereden Bulabilirim:
Turbo Pascal for Dos 7.0 buradan indirip kullanmaya başlayabilirsiniz.Programı ilk kurduğunuzda küçük ekran olarak açılır bunu tam modda açmak için Başlat-Programlar-Turbo Pascal 7.0 üzerine gelip sağ tuş Özellikler-Ekran' a gelip burada ki Pencere yi Tam Ekran Yapıyoruz Uygula-Tamam diyoruz ve Pascalı tekrar açtığımızda Tam Ekran olarak açılacaktır.Pascal derslerine uygulamalı olarak başlayabiliriz.
Neler Yapılabilir: Turbo Pascal ile yapa bileceğiniz şeyler sadece sizin hayal gücünüzle sınırlıdır. Gelişmiş ticari programlardan, kaliteli oyunlara kadar her şey yapılabilir.Tabi hayalgücünüzü çok fazla zorlamaya kalkarsanız daha temel ve daha hızlı bir dile ihtiyaç duymanız olağan ) Neyse... eğer şimdillik bir işletim sistemi yazmayı düşünmüyorsanız Turbo Pascal size yeter.
Turbo Pascal'da Komut Yapısı : Turbo Pascal programları bloklardan oluşur. Kullanılacak olan komutlar görevlerine göre gerekli blokların içinde yeralırlar.
Blokları anlayabilmek için basit bir pascal programına göz atalım.
Uses crt;
var
x:string[24];

begin
x:='www.bilgipasaji.com';
clrscr;
write(x);
end.
Yukarıdaki örnekte görüldüğü gibi öncelikle Uses bloğunda programda kullanacağımız yardımcı programı çağırrıyoruz. Daha sonra Var bloklarını kullanarak değişkenlerimiz varsa onları tanımlıyoruz. Ve Begin.... End. bloğuna programımızı yazıyoruz. Turbo Pascal'da bunların dışında Const, Type,Procedure,Function ve Label gibi bir kaç blog daha kullanılmaktadır. İlerki derslerimizde bunları detaylı olarak göreceğiz
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Turbo Pascal Dersleri ve Örnekleri
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Object Pascal Ipuçları 1.
» Pascal'da KDV Hesaplama programı
» C dersleri 1
» C dersleri 2
» C dersleri 3

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
 :: BT Bilgisayar ve Teknolojisi :: Programlama :: Delphi / Pascal-
Buraya geçin: